Maaseudusta keksintöjen ja ideoiden tuotteistuspaikka!

Suomessa jää kymmeniä tuhansia keksintöjä piiloon.
Ongelma maassamme ei ole siinä, että ei olisi ideoita – vaan usko omaan keksintöön ja ideaan, sen toimivuuteen ja rohkeus heittäytyä idean tuotteistukseen.
Meidän tulisi saada madallettua kynnystä tuotteistukseen ja tekemiseen, ideoiden ja keksintöjen tuomiseen konkretiaan ja kaupallistamiseen. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että maassamme on monia tuotantolaitoksia , jossa on infra jo olemassa – mutta idea kehittämiseen puuttuu. Esteenä näiden yhdistämiselle on se, että ideat, joita laitetaan liikkeelle, eivät istu järjestelmiin, joita on olemassa. Kokeilemisen intoa puuttuu, ei uskalleta heittäytyä, vaikka pitäisi uskaltaa tehdä erilaisia projekteja, uskaltaa kokeilla asioita. Kuinka paljon ideoita ja kehittämisaihioita jää pimentoon, jotka istuisivat olemassa olevaan infraan?

Maaseutu näyttelee mielestäni tulevaisuudessa keskeistä roolia. Nyt tulisi miettiä, miten maakuntiin voisi saada lisää uudenlaista elinvoimaa, joka kehittää siellä olevia ihmisiä ja heidän yritystoimintaansa .Miten uusia, kokeilevia käytäntöjä saataisiin vietyä maakuntiin? Uskon, että jalkautumalla maakuntiin ja laittamalla ”kädet saveen” syntyisi kohtaamisia, tutkimusta ja erilaisia ajatuksia. Maaseudulla on paljon hyviä keksintöjä ja keksijöitä, mutta liian monesti minusta asiat etenevät kuten menisi akanvirtaan – tehdäänkö asiat hankalammaksi toteuttaa siellä, vaikka maaseutu olisi tarkoituksenmukainen kokeilupaikka monille ideoille ja keksinnöille.

Tulisi välttää päällekäisyyksiä , miettiä asioiden toteutuspaikan tarkoituksenmukaisuutta ja tietoja ja kokemuksia tulisi jakaa laajemmin. Innovaatiojärjestelmään tulisi luoda erilaisia työskentelypohjia, joihin erilaiset hankkeideat voitaisiin syöttää, sillä idean ja innovaation välillä on paljon työtä.
Uusia tapoja mahdollistaa ja kiihdyttää asioita maaseudulla tulee systemaattisesti hakea, jotta voimme kehittää koko maan kattavaa verkostoitumista ja nostaa keskiöön paikallisuus, pienet kokeilut ja erilainen paikalliskulttuuri.

Kommentti artikkeliin “Maaseudusta keksintöjen ja ideoiden tuotteistuspaikka!”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Jaana,

  olet hyvällä asialla kun puhut yrittäjyydestä, mutta tämän blogisi jälkeen on kyllä pakko kysyä, että kenestä sinä puhut?

  Kenen pitäisi heittäytyä, kenen tai keiden pitäisi miettiä, kuka laittaa kätensä saveen? Mistä maakuntien ja maaseudun infrasta puhut? JA, mikä sinun ja puolueesi rooli tässä kaikessa on?

  Sivustoltasi lainattua:

  ”Innovaatioiden liitto

  Järkevä erikoistuminen on resepti kasvuun Euroopassa, jossa paikallinen erikoisosaamiseen mahdollistuu. Erilaisuus voi muodostua vahvuudeksi, kun uskalletaan tehdä uudenlaisia ratkaisuja myös hallinollisella tasolla. Erikoistuminen ei ole pelkästään teknillisiä ratkaisuja vaan myös uudenlaisia ratkaisuja palvelutuotantoon. Kun erilaiset potentiaalit huomioidaan vahvuudeksi, tällöin myös paikallinen kultturihistoriallinen erilaisuus tulisi omaksua luovasti tavaksi elää.
  Erikoistuminen ei tarkoita isolaatiota vaan paikallinen erikoisosaaminen voidaan saattaa nykyaikaisten ratkaisujen kautta kaikkien saataville.

  Järkevä erikoistuminen tarkoittaa samalla järkevää kasvua.
  Meidän tulisi hakea lupaavia alueita, lupaavia yritysten alkuja, uusia ideoita huomioiden samalla historia, osaamispääoma ja potentiaali paikkakunnalla olevissa ihmisissä..
  Tulisi vähentää päätöksentekoon tarvittavaa aikaa, millä saadaan ideat käytäntöön.
  Tulisi istuttaa alueille uudenlaisia ajatuksia, jossa tulevaisuus nähdään vahvuutena.
  Innovaatiratkaisut vanhojen raaka-aineiden uudenlaisessa käyttämisessä ovat yksi pääasioista tulevaisuudessa, ne voivat tarjota uudenalisia ratkaisuja uusiutuville tuotteille.
  Erilaisissa ympäristöissä tehtävät käytönnön harjoittelupaikat ja tutkimukset ovat myös erinomainen mahdollisuus.Vain harvat asiat ovat muuttuneet menneinä vuosina, vaikka laajempaa muutosta olisi pitänyt olla.”

  Mitä konkreettista tuo yllä oleva tarkoittaa?

  Otetaan ylläolevasta esim. lause: ”Meidän tulisi hakea lupaavia alueita, lupaavia yritysten alkuja, uusia ideoita huomioiden samalla historia, osaamispääoma ja potentiaali paikkakunnalla olevissa ihmisissä.”

  Jos sinut valitaan eduskuntaan, ja joku yrittäjä haluaa toimia teesiesi mukaan, niin kuka yrittäjän lisäksi on se taho, jonka kanssa yrittäjästä tulee ”me” toiminnallisena yksikkönä tai prosessina?

Jätä kommentti

css.php